Новинка

новинка

На 30 септември, 2013 г. излезе първата ми книга на английски език. 'КОЙ КОЙ Е НА ЖИВО И ВЪВ ФЕЙСБУК? Книгата може да се купи само онлайн в Амазон - за целта кликнете по-долу бутона Прочети още. А подробни анотации на български език може да прочетете в страницата на книгата във Фейсбук. Who Is Who? Кой Кой Е? About human characters. За човешките характери.

Популяризирайте Вашата страница също

Прочети ощеМъдринка

'Онова, което лежи зад нас, и онова, което лежи пред нас, е малка част от онова, което е вътре в нас.' Емерсон


'Това, в което вярвам; това, което мисля; това, което чувствам, са съответни и отразяват това, което преживявам. И това единство от вяра, мисъл и чувство съм аз тук и сега.' Дж. Пиеракос

imagetwokk

Масажът -средство за лечение и възстановяване на тяло и психика

imagetwokk

Интервю във вестник "Хасковска Марица", 01 август, 2014 година

Теодора Панайотова

-Масажът е известен още от древността. Бихте ли ни казали нещо повече за произхода и историята на масажа.

 

Всъщност данни за масажа се откриват в исторически източници на редица древни цивилизации. Първите данни са от преди 3000 години от преди Христа, когато древните хора открили, че масажът е ефикасно средство за лекуване на травми. Освен това, в древна Гърция масажът е бил и средство за закаляване и повишаване боеспособността на бойците. А в римските бани е имало и отделения за масаж. Като грижата за красивата кожа чрез масаж и благовонни масла е била привилегия на висшите класи. Дори и праславяните в лечителските и знахарските практики са правили магически ритуали чрез масажни техники, като са вярвали, че масажът в една област отблокира верижно енергията и спомага за самоизцеляването на тялото.

- Какво представлява масажът и какви потребности задоволява?

Известно е, че кожата е най-големият анатомичен орган и докосването на новороденото бебе от майката гарантира задоволяване на сетивната потребност, но и спомага за интелектуалното развитие на децата. Докосването в ранна възраст спомага за опознаване на телесните реакции, както и за изграждане на добра самооценка и здрава емоционална връзка със себе си и с другите.Всички знаем, че когато някога ни заболи докосваме веднага това място инстиктивно и това е една естествена реакция за постигане на физически и душевен комфорт. Много е важно да се отбележи, че масажът освен техника е и обмен на енергия между масажистта и отделния индивид. Всъщност, енергетичния процес, който протича при масажиране в области на телесен блокаж действа като катализатор за протичане на даден физиологичен процес.Като известно е, че психичното напрежение, което трупаме в отделни стресови ситуации, предизвиква мускулни блокажи, които пречат на биоенергията да протича свободно, и когато се хронифицират тези блокажи водят до хронични телесни болести. Имайки предвид, че тялото е разпределено на различни сегменти, които традиционната медицина свързва със жлезите с вътрешна секреция, а алтернативната медицина използва названието чакри, които означават енергитийни колела през които циркулира жизнената ни енергия. Така при масаж се индикират тези сегменти към по добър обмен помежду си, с цел свободно протичане на кръвния и лимфния поток, към съответните резервоари, играещи ролята на пречиствателна станция в организма. Добре е да се знае, че след масаж тялото може да има различни реакции, например мускулна треска, която е сигнал, че организмът се е рестартирал на някакво ниво, това е добър показател за раздвижена енергия –защото живата енергия се движи-спре ли, спира живота.

 - По какъв начин масажите биха могли да подействат и на психиката ни?

- Масажът е идеално пасивно средство за терапия на стреса, депресивни и тревожни състояния, синдром на прегаряне, и пр., тъй като при тези състояния, масажът е насочен най-вече към въздействие върху периферната нервна система и оттам към психологическо и мускулно релаксиране.

 - Какви са често срещаните заблуди свързани със масажа?

 За жалост, нашата култура по отношение на масажа не е от най-високите и съществуват често объркани представи за това, какво е масажът. Държа дебело да подчертая, че масажите, които традиционно се практикуват, въздействат на сетивността, не на сексуалността. Разбира се, има масажи и масажисти, които практикуват под шапката на масаж, задоволяване на сексуални нужди. Оттам идва и заблудата, че масаж и сексуално въздействие е едно и също. Но не е! При нас има различни масажи, от по-леко въздействащи до по-силови, според състоянието, мускулната броня на клиента и психологичното му състояние, но масажните техники при нас изключват сексуално и ерогенно третиране.

 - Какви са видовете масажи?

 - Масажните техники и видовете масажи са много и един добре обучен терапевт в основните масажи, може да направи свой ансамбъл и хореография на конкретен масаж с подчертано авторско излъчване, каквито са и масажите при нас.

Теодора Панайотова

Холистично студио Реа

Прочети още


Здравен магазин


Therapies

for English speaking people