Новинка

новинка

Online Life Academy (OLA), или Онлайн Академия на Живота, e основана през юли, 2016 г. от психотерапевта Кремена Станилова, с желанието и амбицията този сайт да произвежда висококачествена, проверена, лесно достъпна и разбираема информация за основните житейски умения, които рядко са преподавани в училище.

Прочети ощеМъдринка

'Онова, което лежи зад нас, и онова, което лежи пред нас, е малка част от онова, което е вътре в нас.' Емерсон


„Животът ще е добър, когато да си жив означава повече за теб от сигурността; любовта - повече от материалните придобивки; твоята свобода - повече от партийната линия или общественото мнение; когато мисленето ти е в хармония с твоите чувства; когато възпитателите на децата ти са по-добре платени от политиците; когато имаш по-голямо уважение към любовта отколкото към брачното свидетелство.” - В. Райх

imagetwokk

Връзката болест-емоции

imagetwokk

 

Когато говорим за болести ние сме свикнали да мислим, че даден орган боледува, без да си даваме сметка за тясната връзка между нашето тяло и нашата психика - т.е между нашата сома и нашето психе. Именно тази връзка се разглежда от психосоматиката, чието начало е поставено в 20 години на ХХ век с трудовете на Райх, който забелязва връзката между раковите заболявания и постоянните психични напрежения, изразени под формата на мускулна броня - телесни блокажи.

Психосоматичните разстройства най-общо са физиологични състояния, възникнали в резултат на продължителен и интензивен стрес. С по-прости думи: когато поведението не реагира, реагира тялото с болестни симптоми. Обикновено, когато индивидът не може да „побере нещо в съзнанието си”, не може да го „смели”, той започва да въплъщава проблема под формата на телесна болест.

Най-често такова соматизиране се среща при индивиди, които не могат да изразят емоциите си адекватно и дори да ги разпознаят адекватно-дали преживяват гняв, тъга,тревога, страх. Болестта често се явява признак на „преглътнатите емоции”. Хора, които преживяват психосоматични заболявания, имат проблем със създаването на символи. Това е един сложен процес, който се учи от детето през първите две години, но в резултат на объркващо възпитание на възрастните, децата не се научават да изразяват емоциите си по адекватен начин-особено онези,които се считат за социално неприемливи-гняв, тъга и т.н.Важно е да се знае, че когато един възрастен се разболее, той развива регресивен процес-неговите действия са близки до тези на 1 - 2 годишно дете. Тогава детето използва тялото си да изрази дали е доволно или не.Т.е. когато липсва адекватно изразяване на емоциите , тялото е онзи инструмент, който реагира.

Болестта е онзи начин, по който природата дава решение на един проблем, макар и болезнено.

Например, заболявания на стомашно-чревния тракт като язва и колит се разглеждат като резултат на силно разделяне на чувства и емоции-чисто поведенчески това е неспособността на човек да казва „не”, да изразява гнева си и да е съответен на своите преживявания.

Не случайно зъбите заболяват там, където човек е научен „да стиска зъби”, да търпи и да не изразява своите реални преживявания, особено недоволството си.

Много кожни заболявания се считат като опит на тялото да се освободи от натрупаните негативни напрежения в психиката.

Проблемите с кръвното налягане - както високо, така и ниско – са чести при индивиди, които избягват влизането в конфликтни ситуации, т.е. липсва им здраво настъпателно поведение по отстояване на себе си. Вдигането или спадането на кръвното са защити на индивида от вероятните негативни емоции.

Въпреки физическите страдания на болния, психичните ползи за него са големи, тъй като той с неговите преживявания става важен за своите близки и в същото време подсъзнателно наказва именно онези, които са отхвърляли и не са  приемали неговите емоционални преживявания преди болестта. При една телесно ориентирана психотерапия болните осъзнават своите телесни напрежения, както и нереализираните си емоции, като се налага да реконструират целия си модел на реагиране на житейски ситуации и разпознаване на емоциите, които изникват  „тук и сега”.

 

Според Р. Далке - немски специалист в психосоматиката - болестта ни прави честни, т.е. показва онези психични съдържания, които потискаме и се страхуваме да изразим, било то като плод на възпитателни или на поведенчески схеми, в които сме влезли още от ранното детство.

Кремена Станилова

Публикувано във в-к "Хасковска Марица" 

Холистично студио Реа

Прочети още


Магазин за книги,
  обучения  и дигитални
  продукти


Therapies

for English speaking people