Фасцията – информационната система на здравето и младостта

Фасцията е твърде подценявана система в човешкото тяло, но е точно толкова важна, колкото е нервната система. Наричана „вторична нервна система”, тя представлява мрежа от съединителна тъкан по цялото тяло, съединяваща кожа с мускули, мускули с костна система, както и обвиваща всеки орган на тялото. Тя няма болкови фибри, но играе ролята на електрическа трансмисионна система, която изпраща информация на цялото тяло. Удебелената и скована фасция в един участък на цялото тяло пречи да се пренесе жизненоважна информация до останалите му части, което води до преждевременно остаряване и болести на тялото.

Всички сте ходили на педикюр и вероятно сте забелязали, че след един такъв сеанс често се отпускаме, приспива ни се и отделяме повече урина, което пък е признак на засилени отделителни процеси в тялото. Защо? Защото докосването на ходилата, съчетано и с масажни движения, изпраща сигнали до всички органи, достигайки до мозъка. И обратното - скованата фасция в краката, пречи на заземяването на енергията отгоре надолу, както и на изпращане на информация нагоре по тялото.

Скованата фасция по цялото тяло, сковава движенията ни, пречи на кръвния поток, намалява телесната ни чувствителност.

Скованото тяло остарява по-бързо поради повредата в тази информационна система.

КОЕ ТОЧНО ПРИЧИНЯВА СКОВАВАНЕ НА ФАСЦИЯТА?

-          Обездвижването – намаленото ходене пеша, стоенето пред компютър без паузи на всеки 45 минути, изпъването на врата при продължително втренчване в телефоните, липса на упражнения за раздвижване на енергията и разтягане.

-          Дистрес – продължителен стрес, породен от неприятни обстоятелства и общуване, ежедневно бързане, контролиращи мисли, неадекватно управление на времето ни.

-          Дехидратация, която е резултат от въздействието на стресовите хормони и намален прием на течности.

-          Характерови страхове, които ни пречат да правим най-доброто за себе си, за да удовлетворяваме нуждите си. Страхове, които се проявяват в липса на грижа за себе си, липса на здрави граници, непоследователност и неотстояване на целите си, неделегиране на задачи, нетърсене и неприемане на помощ, неуважение на лимитите ни – перфекционизъм, неприемане и опити за контролиране на реалността и т.н.

Всички тези фактори увеличават възпалителните процеси в тялото и аглутинацията (слепване на фибрите), което удебелява фасцията и от там следва повреждането на тази информационна система.

В началото на тази година създадох авторската програма с психо-телесна насоченост към фасцията „Психохакинг за женско здраве и младост”, през която преминаха десетки жени. В основата на тази програма стоят няколко малки 90-секундни ежедневни хакове, с които „хакваме” или въздействаме на програмата на цялото тяло в посока здраве, удовлетвореност и поддържане на клетките в максимална форма, типична за младостта.

КАКВО ПРАВИМ В ПРОГРАМАТА „ПСИХОХАКИНГ”?

-          Разтягане на фасцията със специални биоенергитийни и фасциални упражнения.

-          Работа по навиците и възстановяване на грижата за себе си.

-          Сприятеляване с характеровите страхове и провокиране на себе си в поведения, които сте си забранили, но пък които водят до удовлетворяване на целите и потребностите ви.

ГЛЕДАЙ ВИДЕО ЗА ПРОГРАМАТА „ПСИХОХАКИНГ”

ТУК!  

ИЗБЕРИ ЕДНА ОТ ЧЕТИРИТЕ ПИСТИ НА ПРОГРАМАТА, ПО КОИТО ДА РАБОТИШ С МОЯ ПОМОЩ.

КЛИКНИ ЗА ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ И ПОРЪЧКА ТУК!

 

Пиши ми, ако се затрудняваш да избереш подходяща за теб писта, на посочения адрес:

kremenastanilova@gmail.com

Кремена Станилова,

автор и психотерапевт

Можеш да ПОРЪЧАш И МОиТe книги

”Духовността като шанс изкуството да превръщаш кризите в пробиви” с посвещение от мен и да научиш универсалния алгоритъм за справяне с кризите в коя да е житейска сфера като кликнеш

ТУК!

“Сбогом, паника и стрес” с посвещение от мен и да работиш по програма за справяне със стреса, тревожността и паник атаките като кликнеш

ТУК!

Споделeте статията с приятели и така може да помогнете на други хора да намерят отговор на своите въпроси!